• Návšteva hasičského zboru v Čadci
          • Návšteva hasičského zboru v Čadci

          • Dňa 26.10.2023 žiaci 1.stupňa navštívili hasičov v Čadci, ktorí im ukázali jednotlivé vybavenie, ktoré je potrebné pri záchrane ľudského života, požiaru a havárii. Deti mali taktiež možnosť vyskúšať si hasičské obleky a mohli si prezrieť aj celé hasičské auto.

            Deťom sa prednáška hasičov páčila a pekne sa pánom hasičom poďakovali za návštevu. 

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Základná škola Ochodnica je už dlhšie zapojená do česko-slovenského projektu pre základné školy “Záložka do knihy spája školy”.  Žiaci zapojení do projektu vytvárali záložky  do kníh pre svojich budúcich nových kamarátov. Najskôr si prečítali rozprávky a príbehy z obľúbených kníh,  následne ľubovoľnou technikou na záložkách stvárňovali tému “Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov”.  

            Čítanie príbehov alebo ich počúvanie aj práca pri výrobe záložiek žiakov veľmi zaujalo, vytvorili prekrásne záložky. Najzaujímavejšie práce sú zaslané do súťaže a budú vyhodnotené Národným inštitútom vzdelávania a mládeže. 

        • Návšteva Kysuckej knižnice v Čadci
          • Návšteva Kysuckej knižnice v Čadci

          • Lektorky z Kysuckej knižnice v Čadci dňa 24.10.2023 pripravili pre deti 1.stupňa prednáškové rozprávkové dopoludnie s témami: Nové rozprávkové knihy, Kysuckí autori, Pamätné izby. Prezentáciu ukončili videoprogramom. Deťom sa program veľmi páčil, boli zaujatí výkladom a aj zábavnou prehliadkou knižnice.

          • Kultúrny program

          • Dňa 25.10. 2023 si žiaci našej školy pripravili pre svojich rodičov  a starých rodičov veľmi pekný program, ktorý pozostával zo spevu, tanca, divadelného predstavenia a milého slova. Na záver nemohol chýbať malý darček.

        • Súťaž
          • Súťaž

          • Pri príležitosti Svetového dňa jabĺk  vyhlasujeme súťaž o najkrajšie vypestované jabĺčko. Žiaci si môžu priniesť dňa 24.10. 2023 do školy svoje jablko,ktoré zaradíme do sútaže. 

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Milí rodičia!

            Pozývame vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v stredu 25. októbra 2023 o 15.30 hod. v Základnej škole Ochodnica. Po jeho skončení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia.  

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V stredu 18. októbra 2023 sa deti na celom svete zjednotia v modlitbe ruženca. Do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec, ktorú organizuje pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, sa zapoja farnosti, školy, škôlky, rodiny a stretká vo viac ako 140 krajinách na všetkých kontinentoch.

            Od Francúzskej Polynézie až po najzápadnejší kút Kanady sa tento rok na medzinárodnej webstránke zaregistrovalo vyše 830 000 detí.  K modlitbe sa prihlásilo viac ako 180 000 ľudí zo všetkých kútov krajiny.

            Do tejto iniciatívy sa zapojí aj naša škola, ktorá sa bude modliť ruženec v Kostole sv. Martina v Ochodnici

        • Popoludnie s knihou
          • Popoludnie s knihou

          •  Opäť sa s deťmi stretávame pri knihe, aby sme rozvíjali ich čitateľskú gramotnosť. Čítaním deti vedieme k dosahovaniu vlastných cieľov, k rozvíjaniu  fantázie, ale i nadobúdaniu vedomostí .

            Prvé naše stretnutie sa uskutočnilo 11.10.2023. Čítali sme knihu od spisovateľa Roalda Dahla: Malá veľká čitateľka. V knihe sa deti dozvedeli nielen o výnimočnosti Matildy, ale aj o jej šibalstvách. Pozreli sme si spolu aj  film a vyrobili záložky..

            Už teraz sa tešíme sa na ďalšie stretnutie.

        • Mediálne okienko
          • Mediálne okienko

          • Drahí spolužiaci,                           

             opäť  sa Vám prihovárame, aby sme si pripomenuli nastávajúce pamätné dni a s nimi spojené naše aktivitky, ktoré Vás možno ponudia, ale možno aj pobavia. Dôležité je, aby sme prejavili súdržnosť s ľuďmi, ktorých sa to týka.

                                                              

            Deň bielej palice

            15. október je deň, ktorý vo svete poznáme ako Medzinárodný deň bielej palice. Biela palica je pre nevidiacich, či slabozrakých ľudí veľmi dôležitý nástroj mobility a zároveň symbol ich nezávislosti.

            Palice používajú nevidiaci už stáročia.  Biela palica bola predstavené začiatkom 20.storočia. Už vtedy ich natierali bielou farbou, aby boli lepšie viditeľné.  Orientačnou bielou palicou si nevidiaci na ceste vedia nájsť správny smer, či nahmatať rôzne prekážky. Chôdza s bielou palicou je výsledkom niekoľkých hodín tréningu. Nevidiaci si vo vonkajších priestoroch rozloží paličku, ktorá by mala byť tuhá, aby dobre prenášala vibrácie. Orientuje sa aj podľa zvuku. Častokrát sa stane, že nevidiaci narazí na predmety, ktoré ho môžu ohroziť. Napríklad aj zle zaparkované kolobežky, preto by sme si mali dávať väčší pozor na to, čo nechávame na chodníku. Vedeli ste, že zdvihnutá biela palica signalizuje, že nevidiaci chce prejsť cez cestu?

            Ďalšou pomôckou býva vodiaci pes, ktorý absolvoval špeciálny výcvik a nevidiaceho vie bezpečne prepraviť do cieľa. Zaujímavosťou je aj to, že vodiace psy vedia v procese rozmýšľať, ako zjednodušiť nevidiacemu cestu. Dokážu mu napríklad ukázať, kde sú dvere, dokonca aj to, na ktorej strane sa nachádza kľučka. Tieto psíky bývajú vyznačené špeciálnym postrojom a nikdy sa nesmú hladkať, či kŕmiť cudzími osobami, pretože sa mu nechce potom pracovať a stráca pozornosť, dôsledkom čoho sa môže stať nehoda.

            A prečo si pripomíname tento sviatok? Pretože v našej škole máme spolužiakov, ktorí nosia okuliare a nie vždy sa k ním správame tak, ako sa patrí. Dokonca máme spolužiaka, ktorý má tak silné dioptrie, že aj s nimi má veľké problémy pri  čítaní, a preto je odkázaný na pomoc svojich rodičov, ktorí mu musia učivo čítať. A napriek tomu dosahuje výborný prospech. Chceme ho povzbudiť a  vyskúšať si, ako sa cíti. To môžeme v pondelok prvú vyučovaciu hodinu.

            Prosíme  Vás, doneste si slnečné okuliare a počas hodiny si vyskúšame, ako sa cítia ľudia, ktorí strácajú zrak.

            Svetový deň výživy

            V pondelok 16.10. si tiež pripomenieme  Svetový deň výživy a Svetový deň chleba.

            Svetový deň výživy zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania. Prečo je tento deň dôležitý a o čom hovorí?

            Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

            Svetový deň výživy vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty. Cieľom je  zníženie počtu hladujúcich vo svete. My si ani nevieme predstaviť, koľko detí na svete ešte stále hladuje a my koľkokrát vyhodíme desiatu do koša? Koľkokrát si dáme naložiť obed a vyhodíme ho?

                         

            Chlieb

                                        “ Chlieb náš každodenný daj nám dnes.“  

            Ani si neuvedomujeme aký je dôležitý a už v minulosti Boh ním nakŕmil Mojžišových ľudí, keď utekali z Egypta. Je to vzácnosť, pretože skúste si spomenúť, kedy ste sa ho prejedli? ....Nikdy... Keď sme hladný vždy nám chutí, ba aj chýba. Viem, že teraz začnete polemizovať, no rozmýšľajte..... Chlieb a pečivo je na našom stole každý deň.

            Ako sa máme správne stravovať?

            Ako pomôcka pri zdravom a správnom stravovaní nám môže poslúžiť tzv. potravinová pyramída. Podľa nej by 40 % nášho denného príjmu potravín mali tvoriť potraviny zo skupiny obilniny, chlieb, ryža a cestoviny, 35 % ovocie a zelenina, 20 % mlieko, mliečne výrobky, mäso, hydina, ryby, strukoviny a orechy, 5 % tuky, oleje a sladkosti. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín. 

            Správna výživa sa významnou mierou podieľa na zdravotnom stave obyvateľstva, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.

            Pri príležitosti týchto dní, Vás chceme poprosiť,  aby ste si v pondelok doniesli na desiatu niečo zdravé a výživné.

            A keďže sme spomínali Bielu palicu a dôležitosť správnej výživy, v pondelok by sme Vás poprosili prísť v bielom (biele tričko, svetrík, mikinu) a na desiatu si priniesť výživu bielej farby.

            Ktorá trieda splní všetky podmienky: biele tričko, tmavé okuliare a zdravú výživu bielej farby, vyhrá desiatu na ďalší deň.

                                                                           Váš parlament

             

             

                                                          

          • Terénny program - náučný chodník Jánošíkove diery

          • Dňa 11.10.2023  žiaci 6. a 7. ročníka absolvovali terénny program - Náučný chodník Jánošíkové diery v Terchovej. Pani ochranárky zo Správy Národného parku Malá Fatra nás previedli krásnymi scenériami a vodopádmi. Atraktívne prostredie národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňava je sprístupnené lávkami a rebríkmi. Počas trasy sme získali informácie o rastlinstve a živočíšstve, ktoré sa tu vyskytuje. Rôznymi aktivitami, ktoré si pre nás pripravili pani ochranárky, sme si osvojili v teréne poznatky z biológie.

        • Spolupráca s KERICom
          • Spolupráca s KERICom

          • Sme radi, že v tomto školskom roku môžeme spolupracovať s dobrovoľníčkou Nur z organizácie KERIC v Čadci. 

            Nur pochádza z Turecka a bude u nás obohacovať najmä hodiny anglického jazyka o aktívnu konverzáciu v cudzom jazyku. Dnes sme sa s Nur zoznámili, predstavila nám nielen seba a svoju krajinu prostredníctvom prezentácie, ale stihli sme jej položiť veľa otázok, porozprávali sme jej o sebe po anglicky, naučili sme sa aj nové slová po turecky a stihli sme sa zahrať aj jazykové hry.

            Ďakujeme Nur a tešíme sa na ďalšie hodiny s ňou

          • Výchovný koncert

          • Dňa 5. októbra nás navštívil vynikajúci hudobník a zberateľ ľudových piesní Anton Budínsky z 0čovej. Predviedol nám hru na mnohé archaické hudobné nástroje: fujara, píšťaľa, handrárska píšťalka, gajdy, drumbľa, okarina, Panova flauta, citara, heligónka - harmonika, pastiersky bič, krumhorna, cimbal a iné.. Popri hre nás zabával aj vtipnými historkami. 

          • Poďakovanie

          • V mene celého pedagogického zboru sa chceme poďakovať Školskému parlamentu za milé slová a originálnu pozornosť.

            Ďakujeme

          • Očová, Očová ...

          • Dňa 5.10.023 sa uskutoční na našej škole výchovný koncert. Hrať bude vynikajúci hudobník a zberateľ ľudových piesní Anton Budinský.

            Predvedie nám hru na archaické hudobné nástroje: fujara, píšťaľa, handrárska píšťalka, gajdy, drumbľa, okarina, Panova flauta, citara, heligónka - harmonika, pastiersky bič, krumhorna, cimbal a iné...

            Vstupné: 2€