• Rozprávkové Šikovné ručičky
          • Rozprávkové Šikovné ručičky

          • Žiaci z krúžku Šikovné ruky spoločne s deťmi z ŠKD sa zúčastnili popoludnia s vianočnými rozprávkami, s tvorbou pozdravov. Deťom p.učiteľka aj so staršími žiačkami čítali rozprávky, spievali vianočné piesne, vytvárali vianočné pozdravy.

        • Vianočná telesná výchova
          • Vianočná telesná výchova

          • V posledný školský vianočný deň mali žiaci 1.stupňa zábavnú telesnú výchovu, kde si spoločne zacvičili, zašportovali, zasúťažili a aj sa zabavili na medzitriednych loptových hrách

        • Vianočné tvorivé dielne
          • Vianočné tvorivé dielne

          • Dňa 19.12.2022 sa konali  tvorivé dielne s vianočnom tematikou. Pre deti bolo pripravené zdobenie medovníčkov, rozprávanie o vianočných tradíciách, tvorenie vianočných ozdôbok, ktorými potom deti dozdobovali stromček. Deti boli zaujaté aktivitami, zabavili sa pri zdobení a ochutnávaní perníčkov aj pri zdobení stromčeka.

        • Návšteva domova dôchodcov
          • Návšteva domova dôchodcov

          • Dňa 21. decembra žiaci našej školy spríjemnili svojím programom dopoludnie starkým v domove dôchodcov, Tým sa program veľmi páčil a už sa tešia na ďalšie stretnutie.

        • Vianoce na našej škole
          • Vianoce na našej škole

          • Tento rok sme  predvianočný čas trávili rôznymi aktivitami. Začalo to výrobou a výzdobou adventného venca v našom parku. Potom nasledovalo ozdobovanie vianočného stromčeka a výroba krabíc pre tých, ktorí to potrebujú. 

            Tento čas vyvrcholil krásnym programom našich žiakov a súboru Kýčera a bol spojený s misijnými trhmi.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            dňa 22.12.2022 bude z organizačných a prevádzkových dôvodov skrátené školské vyučovanie (každá hodina sa skráti o 10 minút).

            1. stupeň bude končiť o 11:10,

            2. stupeň bude končiť o 11:55.

            Prevádzka ŠKD bude do 14:30 hod.

             

        • Vianočná Viedeň – exkurzia
          • Vianočná Viedeň – exkurzia

          •     I napriek chrípkovým prázdninám sa dňa 16.12.2022 žiaci II. stupňa zúčastnili exkurzie do Viedne, ktorú zorganizovala Mgr. Zajvaldová, nazvali sme ju „Vianočná Viedeň,“ pretože sa konala v predvianočnom čase.  Aj keď museli žiaci vstávať zavčasu zrána, stálo to zato.

                  Našim cieľom, exkurzie, bolo navštíviť Technické múzeum. Žiaci boli očarení z množstva exponátov, ktoré múzeum ponúka. Oboznámili sa s princípmi fungovania fyziky a s mnohými zariadeniami. Nechýbali ani historické automobily, motocykle, lietadlá, vrtuľníky a ani rozsiahla zbierka hudobných nástrojov. Úsmev vyčarila aj vtipná zbierka toaletných mís od vynájdenia až podnes.

            Ďalším cieľom bolo pozrieť si akvaristickú a zoologickú výstavu pod názvom „Das Haus des Meeres“ - Dom mora, ktorá sídli v jedenásť poschodovej budove. Na prízemí nás privítali žraloky a množstvo morských živočíchov. Postupne sme prechádzali a obdivovali krásy podmorského živočíšneho sveta. Nechýbali ani sladkovodné ryby a obojživelníky. Vidieť veľké nádrže s piraňami bol skvelý zážitok. Zaujali nás tiež pavúky, hady, krokodíly.

                V adventnom období je známe, že vo Viedni sa konajú najkrajšie trhy v Európe. Čarokrásne, rozprávkové vianočné trhy s vôňou perníkov, tradičných dobrôt dotvárali neopísateľnú atmosféru. To sa nedá opísať, jednoducho to sa musí zažiť.

             Ďakujeme pani učiteľke Zajvaldovej, že žiaci ZŠ Ochodnica boli toho svedkami.   

                                                                                                                                             Mgr. Nižníková

        •  Koľko lásky zmestíme do krabice od topánok?
          • Koľko lásky zmestíme do krabice od topánok?

          • Milí rodičia,

             naša škola vyhlasuje spolu s obcou zbierku :

                                                                     Koľko lásky zmestíme do krabice od topánok?

            Zbierkou chceme podporiť deti a našich spoluobčanov, ktorí sú odkázaní na láskavú  pomoc nás ostatných. Krabice budú odovzdané starkým a deťom.

             

            Tešíme sa, že nazbierame vašou pomocou veľa lásky, aby mohli začať najkrajšie sviatky v roku – Vianoce.

            Ď A K U J E M E !!!

        • Lucia
          • Lucia

          • V kalendári je 13. december sviatkom sv. Lucie. Tento magický dátum v minulosti sprevádzali rôzne zvyky, tradície a obyčaje Luciu si uctievajú veriaci aj neveriaci  od 5.storočia ako patrónku slepých.                            

             Z legiend vyplýva, že svätá Lucia bola kresťankou, ale nútili ju, aby si vzala za manžela pohana, ktorému sa páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpila  a poslala mu ich. V ľudových tradíciách bola Lucia najväčšou zo všetkých bosoriek. Aj preto sa s týmto dňom spájalo množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlými silami. Tradícia, ktorá prišla zo Švédska a slávila sa 13. decembra, symbolicky znamenala držanie nešťastia ďaleko od domu. Lucie boli oblečené v bielom a na tvári mali biely závoj. V jednej ruke mali kôš so sladkosťami a v druhej metličku z peria. Symbolicky bol vymetaný prach z domu.                                                       

               V tento deň nesmeli chýbať ľúbostné čary. Jedna z tradícií sa zachovala dodnes. Dievčatá zrelé na vydaj v tento deň napísali  na 12 papierikov mená možných ženíchov, ceduľky poskladali a zalepili. Potom každý deň až do štedrej večere jeden papierik vytiahli spod taniera, hodili do ohňa alebo roztrhali na márne kúsky. Na Štedrý deň po večeri rozlepili posledný papierik a tak sa dozvedeli meno toho pravého. Či bolo na ceduľkách naozaj dvanásť mien mládencov, alebo na všetkých iba jedno toho najvytúženejšieho, to vraj vedela iba svätá Lucia a tá, ktorá ich tam napísala.

            Aj dievčatá z parlamentu v našich triedach povymetali prach, aby vyhnali škriatkov, ktorí robia nezbedu a deťom rozdávajú iné známky, ako by si priali. Tak snáď už sú preč a deti budú odmeňované len jednotkami.

             

             

        • Zmena časového harmonogramu školského vyučovania
          • Zmena časového harmonogramu školského vyučovania

          • Vážení rodičia a žiaci.

            Časový harmonogramu školského vyučovania sa mení od 13. 12. 2022 (utorok). Školské vyučovanie začína     1. hodinou o 7:40.

            Ranný ŠKD ostáva naďalej od 6:00.

                                                                                                                        RNDr. Edita Brisudová

                                                                                                                             riaditeľka školy

                 

                                                                                           

        • OZNAM O ZRUŠENÍ EXKURZIE – VIANOČNÁ VIEDEŇ
          • OZNAM O ZRUŠENÍ EXKURZIE – VIANOČNÁ VIEDEŇ

          •  

             

            Exkurzia Vianočná Viedeň, ktorá sa mala konať dňa 9.12. 2022 (v piatok) sa ruší z dôvodu  pretrvávania vysokej  chorobnosti žiakov s odporúčaním RÚVZ Čadca a so súhlasom zriaďovateľa Obec Ochodnica. Riaditeľka Základnej školy, Ochodnica 19 mimoriadne prerušuje školské vyučovanie z dôvodu podozrenia na pandémiu chrípky a ochorenia horných dýchacích ciest u žiakov v zmysle § 150 ods. 5 zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, v súlade s bodom č.3. rozhodnutia ministra školstva zo dňa 15. 8. 2022.

            Termín exkurzie sa prekladá na 16.12.2022 (v piatok). 

        • Oznam
          • Oznam

          • Z dôvodu pretrvávania vysokej chorobnosti žiakov s odporúčaním RÚVZ Čadca a so súhlasom zriaďovateľa Obec Ochodnica, riaditeľka Základnej školy, Ochodnica 19 mimoriadne prerušuje školské vyučovanie z dôvodu podozrenia na pandémiu chrípky a ochorenia horných dýchacích ciest u žiakov od 6. 12. 2022 (utorok) do 12.12. 2022 (pondelok) v zmysle § 150 ods. 5 zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, v súlade s bodom č.3. rozhodnutia ministra školstva zo dňa 15. 8. 2022.

            Zároveň bude prerušená prevádzka školskej jedálne a školského klubu detí. Nástup žiakov do školy bude 13. 12. 2022 (utorok).

                                                                                                                                          RNDr. Edita Brisudová

                                                                                                                                               riaditeľka školy

        • Plavecký výcvik s exkurziami
          • Plavecký výcvik s exkurziami

          • V dňoch 21.11. - 25.11. 2022 sa žiaci 5. - 6. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v Mestskej plavárni v Čadci. Deťom sa veľmi páčilo. Viacerí sa naučili plávať a tí, čo už  vedeli,  si zdokonalili techniku. 

            Popri plaveckom výcviku žiaci navštívili aj Vlastivedné a prírodovedné múzeum v Krásne nad Kysucou, kde spoznali históriou Kysúc, oboznámili sa s prvými obyvateľmi,  remeslami a zamestnaniami, ktorými sa ľudia živili.

            V prírodovednej expozícii si pozreli výstavu Dvojníci - menovci z prírody. Spoznali rastliny  a živočíchy, ktoré majú zhodné pomenovanie. Napríklad Orlíček obyčajný a Orol skalný a mnoho ďalších. Na záver deti sprevádzajúca  lektorka vyskúšala zvuky zvierat z našich lesov.

            Ako bonus deti navštívili novú výstavu s názvom ,,V hlave“.. Spoznali, ako rozmýšľa náš mozog a ako sa dajú stvárniť frázy o hlave vo výtvarnom umení. Stihli si  zahrať aj logické hry.

            Týždeň pokračoval aj návštevou Mestskej knižnice  v Čadci. Žiakom lektorky vysvetlili, ako sa môžu zaregistrovať a čo všetko si v knižnici môžu vypožičať. V čitárni si prečítali knihy, ktoré si mohli vybrať v jednotlivých knižných boxov. V nich sú knihy uložené podľa veku a podľa  umeleckej alebo náučnej literatúry. Na záver si pozreli rozprávku Ratatouille

             

            Bol to veľmi príjemne strávený týždeň

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Červená farba bola vybratá ako symbol života a životodarnej tekutiny — krvi. Svetovým dňom boja proti tejto zákernej chorobe sa stal 1. december. Vtedy si ľudia na celom svete pripínajú červenú stužku, aby tak vyjadrili podporu tejto kampani a dali najavo svoj postoj k vážnemu problému.

            Stužka symbolizuje nádej na plnohodnotný život a chce byť aj podporou tým, ktorí prišli o priateľov, blízkych, členov rodiny…

            Aj naša škola sa zapojila do kampane Červených stužiek. Žiaci z parlamentu prichystali červené stužky, ktoré rozdali žiakom celej školy . Mladší žiaci sa na triednických hodinách rozprávali o nebezpečenstve vírusu a žiaci na druhom stupni si rozprávali o predchádzaní a ochrane pred vírusom. Taktiež si pozreli  film Anjel, ktorý je zameraný na pomoc ľuďom s AIDS. Kampaň sme zakončili fotením živej stuhy na nádvorí školy.

             

             

                  

                               

             

        • Tematický deň s 9.A: Svetový deň pôdy
          • Tematický deň s 9.A: Svetový deň pôdy

          • Dnes si žiaci 9.A pripravili pre žiakov našej školy tematický deň pri príležitosti Svetového dňa pôdy, ktorý pripadá na 5. december.

            Pôda je limitovaný a ľahko zničiteľný prírodný zdroj nenahraditeľnej hodnoty. Najvzácnejšie bohatstvo ľudstva, ktoré umožňuje rastlinám, zvieratám a človeku žiť na Zemi. V tomto roku je cieľom tohto dňa upozorniť na zdravie pôdy, heslom: Pôda, kde jedlo začína!

            Pôdu však vnímame aj ako zdroj surovín – je zásobárňou vody, ílu, piesku, hornín, minerálov. Deviataci odprezentovali svoje vedomosti z biológie pri poznávaní minerálov, hornín a pozorovaní žuly a jej zložiek. Školskú zbierku prírodnín obohatili vlastnou zbierkou minerálov žiačky zo 6.A a 9.A. Mladších žiakov školy zaujala práca s lupou a obdivovali kryštálové sústavy. Z chemického hľadiska bolo zaujímavé meranie kyslosti a zásaditosti pôdneho filtrátu. Spoločnou prácou našich žiakov a pani učiteliek prírodovedných predmetov sme sa naučili niečo nové a strávili sme nezvyčajné dopoludnie.

            Ďakujeme žiakom 9.A, ktorí sa na tento deň starostlivo pripravovali a nadobudnuté vedomosti vedeli odprezentovať a odovzdať mladším. Veríme, že aj táto skúsenosť ich povzbudí do ďalších aktivít.

                                                                                            Mgr. Kožáková, Mgr. Mrenková, Ing. Smržová, Mgr. Šusteková

             

        • Čitateľské popoludnie
          • Čitateľské popoludnie

          • Dňa 23.11. 2022 sa uskutočnilo popoludnie s knihou M. Jančovej  Rozprávky starej matere, ktorú sme vybrali pri príležitosti predvianočného času.

            V rámci popoludnia sme sa s deťmi rozprávali o zvykoch v minulosti. Deti často sedávali na peciach a počúvali rozprávky starých mám. Príbehy sa rozprávali aj  pri páračkách a pradení vlny.

            Okrem čítania sa deti  zapojili do kvízu O rozprávkach. Hádali názvy ľudových rozprávok a ich hlavné postavy. Potom nasledovali  tvorivé  práce, v ktorých si deti kreslili príbehy z knihy a neskôr si zhotovovali čelenky. Pri tvorení sa deti mohli ponúknuť sladkým koláčikom.