• Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Žiaci našej školy sa zapojili do medzinárodného projektu

            Záložka do knihy spája školy: 

            Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie

            a vytvorili prekrásne spracované záložky do kníh. 

             

            Cieľ česko-slovenského projektu

            Nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvorili záložky do kníh, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému česko-slovenského projektu Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie,a vymenia si ju so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy z Českej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej a Slovenskej republike.

        • Svetový deň jabĺk
          • Svetový deň jabĺk

          • K príležitosti Svetového dňa jabĺk žiaci zo školského parlamentu vytvorili Strom ekologických prianí. Žiaci z dalších ročníkov vytvorili krásne ovocné a zeleninové koše

        • Oznam
          • Oznam

          • Naši žiaci si pripravili kultúrny program aj pre svojich starých rodičov, keďže október je  Mesiac úcty k starším. Preto ich čakáme dňa 26.10. 2022 o 15:15 v našej škole.

            Tešíme sa spolu s deťmi na Vás.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia.

            Dovoľujeme si Vás pozvať na naše online podujatie „Online večerná škola: Je to (kyber)šikanovanie?“, ktoré sa bude konať 27.10.2022 (štvrtok) od 17:30 do 19:00.

            Link na podujatie

            (Zoom):  https://us06web.zoom.us/j/84900206593?pwd=NW5UU0k2bWxXaGFPeVRTWWFMNDFGZz09

             

             

            Na večernej škole budeme spolu hľadať odpovede na otázky ako sú:

            📌 Ako identifikovať kyberšikanovanie a šikanovanie?

            📌 Čo je a čo nie je kybešikanovanie?

            📌 Môže sa vyskytovať šikanovanie spolu s kyberšikanovaním?

            📌 Prečo dochádza k šikanovaniu a kyberšikanovaniu?

            📌 Ako zistím, že moje dieťa je obeťou kyberšikanovania?

            📌 Čo s tým? (podpora dieťaťa)

            📌 Čo keď je dieťa prizerajúcim alebo agresorom?

            📌 Ako spolupracovať s triednym učiteľom?

            Lektorkou podujatia je pani Katarína Hollá z Univerzity Konštantína filozofa v Nitre.

             

            Budeme sa tešiť na vašu účasť!

             

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 17.10. - 21.10. 2022 sa žiaci 2. - 4. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v Mestskej plavárni v Čadci. Deťom sa veľmi páčilo. Viacerí sa naučili plávať a tí, čo už  vedeli,  si zdokonalili techniku. 

            Bol to veľmi príjemne strávený týždeň.

        • Návšteva Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou a Mestskej knižnice v Čadci
          • Návšteva Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou a Mestskej knižnice v Čadci

          • Návšteva   múzea v Krásne nad Kysucou  a knižnice v Čadci

            Dňa 19.10.2022 navštívili naši žiaci z 1. stupňa vlastivedné a prírodovedné múzeum, kde spoznali históriou Kysúc, oboznámili sa s prvými obyvateľmi,  remeslami a zamestnaniami, ktorými sa ľudia živili.

            V prírodovednej expozícii si pozreli výstavu Dvojníci - menovci z prírody. Spoznali rastliny  a živočíchy, ktoré majú zhodné pomenovanie. Napríklad Orlíček obyčajný a Orol skalný a mnoho ďalších. Na záver deti sprevádzajúca  lektorka vyskúšala zvuky zvierat z našich lesov.

            Ako bonus deti navštívili novú výstavu s názvom ,,V hlave“, ktorú múzeum otvára od 22.10.2022. Spoznali, ako rozmýšľa náš mozog a ako sa dajú stvárniť frázy o hlave vo výtvarnom umení. Žiaci si  zahrali aj logické hry.

            Exkurzia pokračovala v Mestskej knižnici v Čadci. Žiakom lektorky vysvetlili, ako sa môžu zaregistrovať a čo všetko si v knižnici môžu vypožičať. V čitárni si prečítali knihy, ktoré si mohli vybrať v jednotlivých knižných boxov. V nich sú knihy uložené podľa veku a podľa  umeleckej alebo náučnej literatúry. Na záver si pozreli rozprávku Zootropolis.

             

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V utorok 18. októbra 2022 sa deti na celom svete zjednotili v modlitbe ruženca. Do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec, ktorú organizuje pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, sa zapojili farnosti, školy, škôlky, rodiny a stretká vo viac ako 140 krajinách na všetkých kontinentoch.

            Od Francúzskej Polynézie až po najzápadnejší kút Kanady sa tento rok na medzinárodnej webstránke zaregistrovalo vyše 830 000 detí. Podľa predbežných údajov je krajinou s druhým najvyšším počtom účastníkov práve Slovensko. K modlitbe sa prihlásilo viac ako 180 000 ľudí zo všetkých kútov krajiny.

            Do tejto iniciatívy sa zapojila aj naša škola, ktorá sa modlila ruženec v Kostole sv. Martina v Ochodnici.

        • Naši deviataci v SOŠDaS v Krásne nad Kysucou
          • Naši deviataci v SOŠDaS v Krásne nad Kysucou

          • Dnešný deň sme vyučovanie strávili na strednej škole v Krásne nad Kysucou. Zúčastnili sme sa rovesníckeho vzdelávania so študentkami 2. ročníka odboru Technológia ochrany a tvorby životného prostredia v SOŠDaS. Vypočuli sme si prezentáciu prírodného dedičstva Kysúc, preverili si svoje doterajšie poznatky a obohatili sme sa o nové zaujímavosti. Potom nás čakala práca v chemickom laboratóriu, kde sme zúžitkovali naše teoretické vedomosti z chémie a prakticky sme ich aj vyskúšali. V dielňach sme dokázali, že za krátky čas vieme zhotoviť kŕmidlo aj drevené srdiečko. Prezreli sme si priestory dielní, kde sa študenti pripravujú na budúce povolanie. Čas, ktorý sme tu strávili bol pre nás užitočný a ukázal nám "ako to je na strednej škole".

        • Fotenie
          • Fotenie

          • Na našej škole sa bude konať fotenie detí. V prípade záujmu zahlasujte v ankete.

        • Výstava ružencov
          • Výstava ružencov

          • Október ako mesiac svätého ruženca súvisí so sviatkom Panny Márie Ružencovej. Zaviedol ho pápež Pius V. a to v roku 1571 ako poďakovanie za víťazstvo kresťanských vojsk nad Osmanmi v námornej bitke pri Lepante. Po víťazstve pápež rozhodol, aby sa od toho dňa každú prvú októbrovú sobotu slávil sviatok Panny Márie Víťazstva. Nástupca pápeža Pia V., pápež Gregor XIII., neskôr tento sviatok premenoval na Sviatok ruženca.

            Aj naši žiaci si pripravili vlastne vyrobené ružence z rôznych materiálov, napr. zo šípok, fazuliek, orechov, cestovín a z mnohých iných materiálov. Sú všetky veľmi pekné, pretože boli vyrobené z láskou.

            Páter Pio povedal: „ Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ Aj my sa chceme zapojiť do tejto výzvy, ktorú nám adresoval terajší pápež František. Preto 18.10.2022 sa všetky deti na celom svete modlia modlitbu svätého ruženca. Pridajte sa k nám aj Vy.

             

            Žiacke ružence

        • Nebojím sa zubného lekára!
          • Nebojím sa zubného lekára!

          • Slovenská komora zubných lekárov organizovala osvetový edukačný projekt Týždeň pre budúcnosť bez zubného kazu, ktorý sa  konal formou online vyučovacej hodiny s názvom Nebojím sa zubného lekára.

             

            Slovenská komora zubných lekárov reaguje na ciele Aliancie pre budúcnosť bez zubného kazu, aby každé dieťa narodené po roku 2026 bolo po celý život bez zubného kazu.

            Potrebu edukácie od detského veku podporuje aj štatistika z NCZI, ktorá hodnotí ústne zdravie na základe indexu kazivosti chrupu – KPE, ktorý vyjadruje počet trvalých zubov postihnutých kazom, ošetrených plombou či zubov extrahovaných pre zubný kaz.

            Dvanásťročné deti mali index kazivosti priemerne 1,67. Index orálneho zdravia u pätnásťročných mal hodnotu 2,68.

            Zníženie hodnôt kazivosti a naplnenie cieľa Aliancie pre budúcnosť bez zubného kazu vidíme v systematickom vzdelávaní rodičov a detí.

             

        • Dožinky
          • Dožinky

          • Vďaka súboru Kýčera z Ochodnice sa dnes dožinkové slávnosti presunuli do našej školy. Mnohé deti túto slávnosť videli po prvýkrát. Zaujal ich spev, tanec, ale najmä náradie, ktoré používali účinkujúci,

            Žiaci sa naučili opäťniečo nové o našich zvykoch a tradíciách.  Na konci si v dobrej nálade so súborom aj  zaspievali. 

        • Exkurzia Pszcyna - Krakow
          • Exkurzia Pszcyna - Krakow

          • Dňa 7.10.22 sme sa vybrali na exkurziu do Poľska. Cieľom bola prehliadka zámku  v Pszcyne, jeho história so zachovanými prvkami novobarokového štýlu. Krátka prechádzka alejami mestečka nás priviedla do zubrej obory, kde sme s údivom obdivovali obrovské zubry, pozorovali jelene, daniele aj srny. Pomedzi nás sa pyšne prechádzali pávy, ktorým jesenné slniečko odrážalo nádherne sfarbené perie. Na interaktívnych prvkoch sme si mohli preveriť svoje znalosti z biológie, avšak zaujímavejšie bolo pre nás získať najlepšiu pózu s majestátnym jeleňom, či naoko milučkým somárikom. Príjemné prostredie zubrej obory sme pomaličky opustili a pani učiteľkám už netrpezlivo kládli otázky: kam ideme teraz?, čo nás ešte čaká?, teraz už ideme do Krakowa? Cesta autobusom nám ubehla rýchlo a už sme vystupovali pod kráľovským komplexom Wawel.  Očarujúce miesto, kde sa formovali dejiny Poľska stojí na vápencovej skale a je považované za národný a kultúrny symbol. V miestnej katedrále sa konali korunovácie mnohých kráľov a nachádzajú sa tu kráľovské a panovnícke sarkofágy. Katedrála má množstvo samostatných kaplniek, kde sa predbiehala zručnosť a precíznosť majstrov, ktorí ich vytvorili. Najstaršou legendou je legenda o Dračej jame, do ktorej sa odvážili len niektorí. Po prehliadke komplexu sme sa uličkami mesta dostali na Rynek Główny, ktorý so svojimi rozmermi 200 x 200 metrov patrí k najväčším námestiam v Strednej Európe, súčasťou je  tržnica Sukiennica  postavená v renesančnou štýle a Mariánsky kostol Nanebovzatia Panny Márie, kde sa nachádza jeden z najcennejších gotických oltárov v Európe. Námestie sme využili na dlho očakávaný rozchod a nasávali sme energiu, ktorá chŕlila zo všetkých strán. Každý z nás si niečo odnášal, s úsmevom na tvári sme sa uchodení vracali k autobusu. Posledným pohľadom na rieku Vislu a zapadajúce slnko sme nastúpili a plní zážitkov spokojne odchádzali ...

        • Exkurzia Banská Štiavnica
          • Exkurzia Banská Štiavnica

          • V stredu 27. 09. 2022 sme sa vybrali na celodennú exkurziu do malebného stredného Slovenska. Našou prvou zastávkou bola mincovňa v Kremnici. Ide o najstarší nepretržite pracujúci podnik na Slovensku. Žiaci mali jedinečnú šancu spoznať dejiny peňazí na Slovensku. Obdivovali nielen mince ale aj medaile. Ďalej sme pokračovali do historického baníckeho mesta Banskej Štiavnice. Originálny zážitok nám poskytla štôlňa Bartolomej, v ktorej sme absolvovali prehliadku podzemia vystrojený prilbou, plášťom a lampou. Potom naše kroky viedli do Banky lásky. Celá zážitková expozícia je venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete – Maríne, ktorú napísal Andrej Sládkovič. Ďalšou zastávkou bola Mineralogická expozícia Slovenského banského múzea, ktorá nás očarila vyše 400 rôznymi druhmi minerálov z celého sveta. Na záver exkurzie sme si pozreli Trojičné námestie, evanjelické lýceum a po ceste domov sme si urobili krátku zastávku a odfotili sme sa pri geografickom strede Európy. Naša exkurziu skončila tam, kde aj začala – v našej rodnej Ochodnici.

        • Exkurzia - Svet okolo nás
          • Exkurzia - Svet okolo nás

          • Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sme sa ocitli 29.9. 2022 v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Prešli sme sa  po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké, tajil sa nám dych pri prastarom rituále nebeského pohrebu a vydali sme  na samotný západ krajiny, kde Čína už takmer nie je Čínou...